Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΒΡΑΚΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ



Είναι ένα ψάρι επιθετικό που ζει από τον βυθό μέχρι τον αφρό και σε νερά ταραγμένα πλούσια σε οξυγόνο, όπως είναι το λαβράκι, απαιτεί επιμονή και υπομονή για το ψάρεμά του αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Είναι ένα ψάρι που του αρέσει να κυνηγά σε έντονα φουρτουνιασμένα νερά αλλά και στα ήρεμα νερά των λιμανιών, όπως τον βρίσκουμε και να περιδιαβαίνει έξω από τα υφάλμυρα νερά των εκβολών των ποταμών. Έχοντας εξασφαλίσει τα δολώματα που είναι ικανά να προκαλέσουν το ενδιαφέρον αυτού του κυνηγού, όπως είναι η ζωντανή γαρίδα, το κορεάτικο, ο γοβιός  και το bigattini, ενώ από τα νωπά δολώματα κυρίαρχο δόλωμα είναι η σαρδέλα και από τα τεχνητά μια πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων μένει πλέον σ’ εμάς η επιλογή του σωστού τόπου και των σωστών εργαλείων.

Οι ώρες που μπορούμε να αναζητήσουμε αυτό το ψάρι είναι όλες οι ώρες της ημέρας, αρκεί βέβαια να επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες. Στιγμές που επικρατεί έντονος κυματισμός, όπου τα νερά είναι θολά και είναι πλούσια σε μικροοργανισμούς αλλά και μικρόψαρα που αποτελούν έναν πρώτης τάξης μεζέ για το λαβράκι είναι ότι καλύτερο για την αναζήτηση αυτού του κυνηγού. Βράδια που επικρατεί απόλυτη ηρεμία και με ακύμαντη θάλασσα ή πρωινά στο σκάσιμο του ήλιου μπορούν να μας δώσουν αξιόλογα θηράματα. Μια τεχνική που μπορεί να μας δώσει πολύ μεγάλα θηράματα είναι η γρήγορη συρτή με τεχνητά δολώματα.

Μπορεί να μην είναι η τεχνική που θα μας δώσει συχνότητα θηραμάτων, μπορεί όμως να μας δώσει μεγάλα θηράματα, μετά από πολλές ώρες αναζήτησης πάνω από φρύδια που εκτείνονται ανάμεσα σε φυκιάδες και βράχια με άμμο, κάνοντας ένα καλάμι να προσκυνήσει. Υπάρχουν όμως φορές που παρ’ όλα τα σύγχρονα εργαλεία τις κατάλληλες ώρες και ημέρες και τα πιο τέλεια τεχνητά να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν απογοητευόμαστε όμως και συνεχίζουμε την αναζήτηση.

Είναι πολύ σημαντικό για ένα λάτρη του λαυρακιού να κρατά σημειώσεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν την στιγμή της σύλληψης κάποιου καλού ψαριού. Αυτές θα τον βοηθήσουν να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ώστε χρησιμοποιώντας τα σωστά να έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Επιλέγοντας σαν τεχνική την συρτή οι καλύτερες ώρες που μπορούμε να έχουμε θετικότερα αποτελέσματα είναι οι βραδινές ώρες και ιδιαίτερα αυτές που είναι πολύ κοντά στο ξημέρωμα μέχρι λίγο μετά την ανατολή του ήλιου. Βράδια με πανσέληνο δεν πρέπει να αφήνονται αψάρευτα. Κατά την διάρκεια της ημέρας οι ώρες που είναι πολύ κοντά στο μεσημέρι μας έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν στην περιοχή μας υπάρχουν εκβολές ποταμών σίγουρα θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση από τα σημεία αυτά, έχοντας σε δεύτερη μοίρα τους λιμενοβραχίονες, τα λιμάνια και τους κόλπους με εναλλαγές βράχων , αμμούδας και ποσειδωνίας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το διάστημα αυτό που μετά από μια έντονη θαλασσοταραχή ο καιρός γυρνάει και η θάλασσα πέφτει, αλλά διατηρεί ακόμη την θολούρα της, γεγονός που μας επιτρέπει να ξεγελάσουμε το καχύποπτο λαβράκι, σέρνοντας τα τεχνητά μας πίσω από την βάρκα μας. Η χρήση λεπτών πετονιών όσο το μέγεθος των θηραμάτων μας το επιτρέπει μας δίνει ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Άλλωστε σπανίζει η έντονη μαχητικότητα στο λαβράκι, αφού μετά τα πρώτα κεφάλια έρχεται εύκολα προς την βάρκα μας. Ένα παράμαλλο από 0,25-0,35mm όταν τα νερά είναι πολύ καθαρά και ένα παράμαλλο από 0,30-0,40mm όταν τα νερά είναι θολά, είναι ιδανικά μεγέθη. Η επιλογή του fluorocarbon είναι επιβεβλημένη για το παράμαλλό μας που θα έχει μήκος από 10-15 μέτρα, ενώ η μάνα του μηχανισμού είναι καλύτερα να είναι από πετονιά για να παίρνει ομαλά τα πρώτα κεφάλια του ψαριού. Ένας καλός λαβρακοκυνηγός πρέπει να έχει στο κασελάκι του αρκετά τεχνητά δολώματα σε μεγέθη από 9-14cm, άλλα βυθιζόμενα και άλλα επιπλέοντα, ώστε ανάλογα με το βάθος που θα ψαρεύουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα ανάλογα τεχνητά. 



Τα τεχνητά που δουλεύουν περισσότερο- αυτό βέβαια εξαρτάται και από την περιοχή που ψαρεύει κανείς- είναι αυτά που έχουν απομίμηση σαρδέλας, γαύρου, σκουμπριού, οι κοκκινοκέφαλοι και αρκετά άλλα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον φωτισμό της ημέρας. Σας προτείνω να δοκιμάσετε τα Hirame Special Minnow, τα νέα Silent Assassine της Shimano καθώς και τα Seabass minnow της River2sea. Εξοπλιστείτε με υπομονή και απολαύστε τις μοναδικές συγκινήσεις που μπορεί να σας χαρίσει αυτός ο κυνηγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου