Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΣΥΡΤΗ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ


Για κάποιον που διαθέτει ένα οποιοδήποτε σκάφος, είτε μεγάλο είτε μικρό με το δεύτερο να είναι προτιμότερο, η παράκτια συρτή στον αφρό ή στα μεσόνερα είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος ψαρέματος που μπορεί να δώσει αξιόλογα θηράματα και να σας χαρίσει στιγμές έντονης συγκίνησης. Το σκάφος μας δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο ούτε και να διαθέτει μεγάλης ιπποδύναμης μηχανή, αφού δεν θα χρειαστεί να ανοιχτούμε στα βαθιά μιας και το εύρος του βυθού που μας ενδιαφέρει κυμαίνεται από λίγα μόλις εκατοστά μέχρι είκοσι πέντε το πολύ μέτρα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι το σκάφος μας να είναι αξιόπλοο, εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα σωστικά μέσα και δύο καλαμοθήκες τοποθετημένες κατάλληλα, ώστε να τοποθετήσουμε με ασφάλεια δύο τουλάχιστον καλάμια. Τώρα αν θέλουμε μπορούμε να τοποθετήσουμε και τρίτη ή ακόμη και τέταρτη καλαμοθήκη, αλλά αυτό απαιτεί μια κάποια εμπειρία και τα ανάλογα άτομα πάνω στο σκάφος. Είτε πιάσουμε ψάρια είτε όχι, εξασκώντας την τεχνική της συρτής αφρού, αυτό που μπορούμε να απολαύσουμε είναι μια ήσυχη βόλτα σε μια ελαφρώς ταραγμένη ή μπουνατσαρισμένη θάλασσα, με το δροσερό θαλασσινό αεράκι να μας χτυπά στο πρόσωπο. Δίνοντας όμως ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική αυτή, είμαι σίγουρος ότι σπάνια θα γυρίσετε με αδειανά χέρια.
ΣΚΛΗΡΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Λέγοντας σκληρά δολώματα εννοούμε τα κουταλάκια και τα διάφορα minnow

Ανάλογα με τα ψάρια που αναζητούμε επιλέγουμε και το μέγεθος των τεχνητών δολωμάτων. Στα μεγάλα ψάρια επιλέγουμε μεγάλα τεχνητά, ενώ στα μικρά ψάρια επιλέγουμε μικρά τεχνητά. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κανόνα, αφού κατά καιρούς μας έχει συμβεί σε μεγάλα τεχνητά να έχουμε πάρει ψάρια που το μέγεθός τους δεν ταίριαζε με το μέγεθος των τεχνητών. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως όταν ψαρεύουμε σκουμπριά, σαυρίδια, μελανούρια, ζαργάνες θα χρησιμοποιήσουμε μικρά minnow και κουταλάκια, ενώ αν τα ψάρια που αναζητούμε είναι μεγαλύτερου μεγέθους, όπως κυνηγοί, λίτσες, γοφάρια, παλαμίδες, θα χρησιμοποιήσουμε μεσαία μεγέθη και σε ακόμη μεγαλύτερα ψάρια, όπως οι συναγρίδες, τα καρβούνια, οι λούτσοι, θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη πιο μεγάλα.

 Στα σκληρά τεχνητά, δείχνουν την προτίμησή τους όλα σχεδόν τα ψάρια, για να μπορέσουμε δε να βρούμε το κατάλληλο μέγεθος, επιλέγουμε αρχικά δυο ή τρια διαφορετικού μεγέθους τεχνητά δολώματα και ανάλογα σε ποιο θα έχουμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες θα κρατήσουμε εκείνο και θα αντικαταστήσουμε τα υπόλοιπα.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
Ψαρεύοντας με σκληρά τεχνητά δολώματα θα επιλέξουμε για παράμαλλο μια πετονιά κατά προτίμηση αόρατη ή πολύ καλής ποιότητας, μήκους δέκα μέτρων και διαμέτρου 0,20-0,35mm. Η μάνα η οποία θα βρίσκεται τυλιγμένη σε ένα μηχανισμό 4\0 θα έχει διάμετρο 0,35-0,40mm να είναι ελαστική και για καλάμι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλάμια του spinning ή ελαφριά καλάμια συρτής το πολύ μέχρι 8lbs. Η σύνδεση της μάνας με το παράμαλλο σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε περιστροφικό μηχανισμό μπορεί να γίνει με ένα μικρό αλλά ανθεκτικό στριφτάρι. Στην περίπτωση όμως που χρησιμοποιούμε σταθερό μηχανισμό τότε θα μειώσουμε το μήκος του παράμαλλου στα δύο μήκη του καλαμιού μας ώστε όταν το στριφτάρι φτάσει στο line roller του μηχανισμού μας να μπορούμε να παλέψουμε με το ψάρι και να το φέρουμε κοντά στην βάρκα μας ώστε να το αποχιάσουμε. 

Μπορούμε επίσης να συνδέσουμε την μάνα με το παράμαλλο με τον ειδικό κόμπο, προσέχοντας όμως πάντα το παράμαλλο για τυχόν βερίνες και αλλάζοντάς το όταν συμβεί κάτι τέτοιο. Αν θέλουμε τα τεχνητά μας δολώματα να ψαρεύουν λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μολυβάκι 50gr πριν το στριφτάρι, ενώ όταν θελήσουμε να κατέβουμε ακόμη περισσότερο, ψαρεύοντας στα μεσόνερα, τότε ένα μολύβι συρτής τοποθετημένο πέντε οργιές μετά το πρώτο μολύβι και βάρους 150gr θα μας οδηγήσει το τεχνητό μας ακόμη πιο βαθιά. Όταν τα ψάρια τα οποία ψαρεύουμε είναι μικρά και αργά, επιλέγουμε μια πιο αργή ταχύτητα μεταξύ 2 και 3 μιλίων, ενώ στα πιο γρήγορα ψάρια , μια ταχύτητα 3 έως 4 ναυτικά μίλια θαρρώ πως είναι ιδανική. Στα πιο γρήγορα ψάρια όπως τα τονοειδή, ταχύτητες που κυμαίνονται ανάμεσα στα 5 και 6 ν.μ. αποδίδουν πολύ καλύτερα.
Η απόσταση που θα αφήσουμε τα τεχνητά μας  από την πρύμη ποικίλει ανάλογα με το είδος των ψαριών. Με συχνές εναλλαγές που κυμαίνονται ανάμεσα στα 40 και τα 60 μέτρα θα βρείτε την ιδανική απόσταση που ταιριάζει στο είδος που απευθύνεστε.
ΜΑΛΑΚΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Λέγοντας μαλακά δολώματα εννοούμε όλα εκείνα που έχουν μια μαλακιά υφή, όπως τα πλαστικά χελάκια, τα πλαστικά ψαράκια, τα πλαστικά σκουλήκια, γαρίδες, χταποδάκια κ.λ.π. αποδίδουν εξίσου καλά με τα σκληρά τεχνητά και απευθύνονται σε μια μεγάλη γκάμα ψαριών όπως τα λαβράκια, τα σαυρίδια, τα κοκκάλια, τους κολιούς, τις παλαμίδες τους κυνηγούς, μικρά μαγιάτικά κ.λ.π.


Κι εδώ ισχύει το ίδιο με ότι ισχύει με τα σκληρά δολώματα, όσον αφορά το μέγεθός τους. Μικρά τεχνητά για μικρά θηράματα, μεγάλα τεχνητά για μεγάλα θηράματα. Τα χρώματα που αποδίδουν καλύτερα είναι το λευκό, το πορτοκαλί, το πράσινο και το χρυσαφί. Στα μαλακά δολώματα δείχνουν την προτίμησή τους τα λαβράκια, τα κοκκάλια, οι λίτσες, τα γοφάρια, τα σαυρίδια, οι παλαμίδες, οι κυνηγοί, κ.λ.π.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
Ψαρεύοντας με μαλακά τεχνητά δολώματα θα επιλέξουμε για παράμαλλο μια πετονιά επίσης αόρατη πολύ καλής ποιότητας μήκους 10 μέτρων και διαμέτρου πιο λεπτής από ότι χρησιμοποιούμε στα σκληρά τεχνητά δολώματα. Για παράδειγμα μια πετονιά 0,18-0,30mm θα ήταν αρκετή για παράμαλλο, ενώ για μάνα μπορούμε να έχουμε στον μηχανισμό μας Νο 0,25-0,35mm. Καλάμι μπορούμε κι εδώ να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα καλάμια spinning ή καλάμια ελαφριάς συρτής μέχρι 8 lbs το πολύ.


 Επιλέγοντας ανάμεσα στα διάφορα χρώματα των μαλακών τεχνητών, ρίχνουμε αρχικά δύο ή και τρια διαφορετικού χρώματος χελάκια πίσω μας και αν θέλουμε να κατεβούμε λίγο πιο κάτω από τον αφρό μπορούμε να κάνουμε χρήση ενός μικρού μολυβιού. Η ταχύτητά μας  εδώ είναι πιο μικρή απ’ ότι είναι στα σκληρά τεχνητά. Κατά το ψάρεμά μας στην ελαφριά συρτή μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα χρήση σκληρών και μαλακών δολωμάτων καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη γκάμα ψαριών. Μπορούμε για παράδειγμα να σέρνουμε πίσω μας στο ένα καλάμι ένα ή δύο ή ακόμη και τρία πλαστικά χελάκια και στο άλλο ένα κουταλάκι ή minnow

Εάν έχουμε στο σκάφος μας καλαμοθήκες, μπορούμε να τοποθετήσουμε  μέχρι και τέσσερα καλάμια αλλά θα πρέπει να έχουμε και τα ανάλογα άτομα, ώστε όταν μας χτυπήσει σε κάποιο καλάμι κάποιο ψάρι οι υπόλοιποι να μαζέψουν τις αρματωσιές τους για να αποφευχθούν τα μπερδέματα. Το άπλωμα των τεχνητών σ’ αυτήν την περίπτωση γίνεται με το ρίξιμο πρώτα του τεχνητού που θα πάει πιο μακριά ακολουθώντας τα υπόλοιπα κοντεύοντας προς την πρύμη. Η επιλογή μηχανισμών που διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή πετονιάς ή η τοποθέτηση εξωτερικών μετρητών πάνω στα καλάμια θα σας βοηθούσε πάρα πολύ κατά το άπλωμα των τεχνητών, ώστε να γνωρίζεται πάντοτε την απόσταση που έχετε αφήσει τα τεχνητά σας αλλά και τα μέτρα της πετονιάς που σας έχει πάρει το ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου