Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ ΣΗΝ ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΥΡΤΗ


Από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο είναι θα λέγαμε οι κατεξοχήν μήνες που το μελανούρι κατακλύζει τις ακτές μας. Ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών με την επιστημονική ονομασία oblate melanura. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πονηρό και φιλύποπτο ψάρι που το συναντάμε σε όλες τις ελληνικές ακτές στα λιμανάκια και τα βραχώδη κολπάκια. Έχει σώμα πλακέ συμπιεσμένο στα πλάγια, κεφάλι μικρό σε σχέση με το σώμα του, ενώ το χρώμα του είναι ασημένιο με μαύρες λεπτές γραμμές. Τα μάτια του είναι μεγάλα και το στόμα του μικρό και λοξό.

 Έχει μια χαρακτηριστική μαύρη  λωρίδα  στην ουρά απ’ όπου πήρε και την ονομασία του. Φτάνει σε μήκος τα 30 εκατοστά και βάρος μέχρι και τα 900 γραμμάρια. Είναι ψάρι που ζει κοπαδιαστά κυρίως σε βραχώδεις βυθούς όπου μπορεί και κρύβεται, αλλά θα το συναντήσουμε και σε αμμώδεις βυθούς με τραγάνα και φυκιάδα. Σαν ψάρι αεικίνητο, καχύποπτο και πονηρό χρειάζεται πολύ διακριτικά εργαλεία όχι πολύ θόρυβο και να μην αντιλαμβάνεται την παρουσία μας.

 Συνήθως κυνηγά από τα μεσόνερα έως και την επιφάνεια αλλά αυτό δεν αποκλείει και τον βυθό όταν τα ψάρια βρίσκουν εκεί την τροφή τους. Η τροφές με τις οποίες τρέφεται είναι τα μαλακόστρακα, τα διάφορα σκουλήκια, τα μαλάκια, αλλά και τα θαλάσσια φυτά. Αν και είναι ψάρι που ψαρεύεται με πολλούς τρόπους εμείς σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ψάρεμά του με την ελαφριά συρτή. Όταν στην περιοχή μας όπου θα ψαρέψουμε τα μελανούρια υπάρχει σε αφθονία η παπαλίνα (μικρή σαρδέλα) τότε θα επιλέξουμε τεχνητά σε ανάλογο μέγεθος. Οι χρωματισμοί των τεχνητών έχουν να κάνουν με τις φωτεινές συνθήκες και τις διαθέσεις των ψαριών.

 Έτσι λοιπόν δεν μπορεί να πάμε για συρτή για μελανούρια χωρίς να έχουμε στο κασελάκι μας τουλάχιστον πέντε τεχνητά διαφορετικού χρωματισμού.
Ο ΤΟΠΟΣ
Ο τόπος στον οποίον θα επιλέξουμε να ασχοληθούμε με την συρτή για μελανούρια θα πρέπει να είναι κοντά σε βραχώδεις ακτές, σε ξέρες γύρω από υφάλους, σε βραχονησίδες, σε ακρωτήρια με φάρους και όπου αλλού υπάρχει η πληροφορία ότι ο τόπος κρατάει μελανούρια. Επιλέξτε τόπους όπου τα μελανούρια θα μπορούν να κρυφτούν. 

 Προτιμήστε επίσης τα κρεμαστά νερά και να κινείστε όσο πιο κοντά στην ακτή μπορείτε και σε βάθος από 5 μέτρα έως και τα 9 μέτρα. Ζητήστε ακόμη και πληροφορίες από ντόπιους ψαράδες ή και καταστήματα πώλησης ειδών αλιείας, αυτοί  είναι οι καλύτεροι πληροφοριοδότες.
ΜΕ ΣΥΡΤΗ ΑΦΡΟΥ
Τα μελανούρια όπως είπαμε κυνηγούν από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια. Έτσι λοιπόν θα τα αναζητήσουμε από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια, τοποθετώντας τρία ή και τέσσερα καλάμια στην βάρκα μας αν έχουμε τουλάχιστον δύο άτομα πάνω στην βάρκα μας για να μπορούμε να κουμαντάρουμε τα καλάμια μας.

 Έτσι λοιπόν το πρώτο μας τεχνητό θα το αφήσουμε να ψαρεύει χωρίς βαρίδι και το δεύτερο και τρίτο τεχνητό θα τα προσθέσουμε βαρίδια ανάλογου βάρους ώστε το δεύτερο τεχνητό να ψαρεύει στα μεσόνερα και το τρίτο λίγο πιο πάνω από τον βυθό. Αν βάλουμε τέσσερα καλάμια τότε και το δεύτερο θα το αφήσουμε χωρίς βαρίδι.
ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
Όσο έμπειρος κι αν είναι κάθε ερασιτέχνης ψαράς δεν μπορεί να κρατήσει με ασφάλεια ένα μελανούρι στο χέρι υπολογίζοντας με ακρίβεια τις αντοχές της αρματωσιάς του με αποτέλεσμα να έχουμε τα ανεπιθύμητα σπασίματα είτε του παράμαλλου είτε το ξεψάρισμα του μελανουριού. Αυτό που θα μας απαλλάξει από κάθε ταλαιπωρία είναι το καλάμι και ο μηχανισμός που χάρη στην συνεργασία παραβολής καλαμιού και φρένων του μηχανισμού δεν μπορεί να τα βάλει μαζί μας ο πιο καλός μαχητής της θάλασσας. Έτσι λοιπόν θα επιλέξουμε καλάμια μαλακά και παραβολικά τύπου spinning 5-25 gr κοντά για βάρκα, μήκους 1,80m και μηχανισμούς είτε με μπροστινά ή πίσω φρένα 2500 που παίρνουν αρκετά μέτρα νήματος ή πετονιάς και θα μας απαλλάξουν και από τα ανεπιθύμητα μπερδέματα κατά την ώρα της μάχης ή του ξεψαρίσματος.

 Φανταστείτε τι θα γίνει αν πέσει ένα μελανούρι μέσα στην βάρκα την ώρα που θα έχετε μαζεμένη την πετονιά σας ανάμεσα στα πόδια σας. Από την άλλη έχετε την δυνατότητα να τοποθετήσετε μέχρι και τέσσερα καλάμια σε διαφορετικές αποστάσεις και βάθη και να ψαρεύετε με την ησυχία σας, να παλεύετε με το κάθε ψάρι πότε αφήνοντας και πότε παίρνοντας πετονιά, μέχρι να κουραστεί το ψάρι και να το φέρετε στην βάρκα, την ίδια στιγμή που κάποιο άλλο θα σας έχει χτυπήσει σε κάποιο άλλο καλάμι και ο φίλος σας θα παλεύει κι εκείνος με την σειρά του.
Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ
Όπως είπαμε και στην αρχή επειδή το μελανούρι είναι πολύ καχύποπτο ψάρι θα επιλέξουμε πολύ λεπτά εργαλεία. Έτσι λοιπόν μια πετονιά αόρατη διαμέτρου 0,25 έως 0,30mm ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών και μήκους 5 μέτρων περίπου θα αποτελέσει το παράμαλλό μας. Το παράμαλλο αυτό θα το δέσουμε σε ένα πολύ ψιλό στριφτάρι και στην συνέχεια την άλλη άκρη του στην μάνα του μηχανισμού , όπου θα έχουμε τοποθετήσει πετονιά διαμέτρου 0,30 έως 0,35mm ή νήμα 0,10 έως 0,15mm. Πολύ καλές πετονιές για αόρατο παράμαλλο η Sakana και η  Super Flurocarbon και Big Catch της Asso.

Αν θέλουμε να κατεβούμε λίγο πιο κάτω και να ψαρέψουμε στα μεσόνερα τότε θα προσθέσουμε στην θέση του στριφταριού ένα στριφτοβαρίδιο βάρους 15gr και αν θέλουμε να ψαρέψουμε ακόμη πιο πατωτά θα αυξήσουμε το βάρος  στα 40 gr.
Η απόσταση η οποία αφήνονται τα τεχνητά μας από την πρύμη του σκάφους μας είναι για το πρώτο τεχνητό τα δεκαπέντε μέτρα, το δεύτερο στα είκοσι, το τρίτο στα εικοσιπέντε και το τέταρτο στα τριάντα.
Τα δύο καλάμια που έχουν τα βαρίδια θα τα τοποθετήσουμε πιο όρθια θέση ενώ τα άλλα δύο που δεν θα έχουν βαρίδιο θα τα τοποθετήσουμε ανοιχτά και όσο γίνεται πιο παράλληλα με την επιφάνεια της θάλασσας.
TA TEXNHTA
Τεχνητά χρησιμοποιώ όλα τα Baby Minnow των 5cm/2.5gr και Target Minnow 6.5cm/3,8gr ψαράκια της River2 Sea  με τεράστιες επιτυχίες σε όλλα τα χρώματα.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Η ταχύτητα με την οποία τραβάμε τα τεχνητά μας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 μίλια ενώ η πιο αποδοτική ταχύτητα κυμαίνεται από 0,8 έως 1,5 μίλια


ΩΡΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Οι πιο κατάλληλες ώρες για την τεχνική αυτή είναι πολύ νωρίς το πρωί και στο σούρουπο, ενώ αν έχουμε νύχτα με φεγγάρι και λίγο κυματάκι που δημιουργεί αφρουδιά στην ακτή δεν θα τα αφήσουμε χωρίς να τα εκμεταλλευτούμε.
Το μελανούρι είναι ιδιαίτερα μαχητικό ψάρι και αρκετά δυνατό για το μέγεθός του, γι’ αυτό θα πρέπει οι κινήσεις μας να ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να απολαύσουμε την μάχη μαζί του αλλά και το πολύ νόστιμο κρέας του.
Δείτε και σχετικό video κάνωντας κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου