Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

BOLOGNESE ΚΕΦΑΛΟΙ ΜΕ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΡΑΜΑΛΛΑ



Σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της βρέχεται από θάλασσα, δεν είναι θαρρώ δύσκολο να βρει κανείς τους κατάλληλους τόπους για ψάρεμα με καλάμι από την ακτή. Διάσπαρτες παραλίες, λιμάνια, βραχώδεις ακτές, μόλοι, είναι τόποι ευλογημένοι που προσφέρονται για απολαυστικά και αποδοτικά ψαρέματα. Από όλους αυτούς τους τόπους έχω ξεχωρίσει ως πιο αποδοτικούς τις βραχώδεις ακτές, είτε τις φυσικές, είτε τις τεχνητές (λιμενοβραχίονες).


Λόγω των πολλών εσοχών και της μορφολογίας των, πολλοί βράχοι προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών μικρών και μεγάλων. Ανάλογα τώρα με το βάθος και την μορφολογία του βυθού που εκτείνεται πέρα από τα βράχια έχουμε και τους ανάλογους επισκέπτες ή κατοίκους. Στα χαμηλά συνήθως βράχια συναντάμε τους κέφαλους, τα λαβράκια, τις σάλπες, ενώ στα ψηλά βράχια θα συναντήσουμε μελανούρια, μεγάλα κεφάλια, σαργούς κ.λ.π. Τα μεγάλα βράχια που τοποθετούνται εξωτερικά των λιμανιών και χρησιμεύουν ως κυματοθραύστες, προσφέρουν κι αυτά ασφαλές καταφύγιο στα ψάρια που μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια. Και σ’ αυτούς τους τόπους μπορούμε να ψαρέψουμε σαργούς, λαβράκια, τσιπούρες κέφαλους κ.λ.π. Ψαρεύοντας κανείς επιφανειακά, μπορεί να πάρει ζαργάνες, μελανούρια, γόπες, κ.λ.π. Αυτό που απαιτεί το ψάρεμα του κέφαλου είτε στην επιφάνεια είτε στον βυθό, είναι να διαθέτουμε ένα μέτριο έως μακρύ καλάμι, φτάνοντας τις δολωσιές μας αρκετά μακριά  από την ακτή. Ένα καλάμι Bolognese που διαθέτει μήκος από 6 μέτρα έως 8 μέτρα είναι θα έλεγα ιδανικό, αφού είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε το καλάμι με σχετική άνεση και να μην κουραζόμαστε.

 Από την άλλη η προσαρμογή κάποιου μικρού αλλά αξιόπιστου μηχανισμού, μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με σχετική άνεση μεγάλα θηράματα και ακόμη αν θέλετε να πετάξουμε τα δολώματά μας ακόμη πιο μακριά από το μήκος του καλαμιού μας. Ανάλογα τώρα με την μορφολογία του βυθού και το είδος του ψαρέματος που σκοπεύουμε να κάνουμε, δηλαδή ψάρεμα στην επιφάνεια ή στον βυθό, θα φτιάξουμε και τις ανάλογες αρματωσιές με τις κατάλληλες διαμέτρους. Για ένα ψάρεμα λοιπόν στα βαθιά μπορούμε να επιλέξουμε πετονιά διαμέτρου 0,20mm στην μάνα, πετονιά διαμέτρου 0,18mm για παράμαλλα και αγκίστρια Νο 10 έως Νο 8 και το ερμάτισμα της αρματωσιάς να κυμαίνεται   από 5 έως και 15gr. Για το ψάρεμα στην επιφάνεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μάνα πετονιές διαμέτρου 0,20mm έως 0,25mm και για παράμαλλα πετονιές διαμέτρου 0,14mm έως 0,20mm.
 Όσον αφορά το ερμάτισμα της αρματωσιάς, αυτή θα γίνει με τα σχιστά μολυβάκια. Επειδή κάθε ψάρι θέλει και το δικό του δόλωμα θα πρέπει κι εμείς να διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας τα κατάλληλα δολώματα για τα ψάρια που απευθυνόμαστε. Ψαρεύοντας στα βαθιά, τα δολώματα που δουλεύουν καλύτερα είναι τα διάφορα σκουλήκια, τα σκαρτσίνια και οι γαρίδες. Στα ψάρια επιφανείας θα προτιμήσουμε το bigattini, την ψίχα του ψωμιού και το φιλέτο του γαύρου ή της σαρδέλας. Η επιλογή της κατάλληλης θέσης τώρα παίζει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία του ψαρέματός μας. Πολλές φορές από λάθος εκτίμηση, επιλέγονται απάνεμοι κόλποι χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι τα ψάρια πολλές φορές βόσκουν εκεί που δημιουργείται μεγάλος αφρός από τα έντονα κύματα που ξεσπούν την μανία τους πάνω στην ακτή και όχι σε σημεία που επικρατεί ηρεμία και τα νερά είναι καθαρά. Με μοναδικό εξοπλισμό ένα καλάμι Bolognese 7 μέτρων και συγκεκριμένα το Technium GT 4-700  της Ιαπωνικής εταιρίας Shimano, εφοδιασμένο με τον μηχανισμό Exage 1000 fc της Shimano, ο οποίος φορούσε στην μπομπίνα του πετονιά Shimano Aero Reel διαμέτρου 0,25mm

και όλα τα υπόλοιπα σύνεργα τοποθετημένα σε τάξη στο μικρό μου βαλιτσάκι, ακροβατώ πάνω στα βράχια, μέχρι να φτάσω στο σημείο του ψαρέματος. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον όλοι εμείς, που μας αρέσει να ψαρεύουμε με λεπτά εργαλεία, έχουμε την δυνατότητα πλέον να απολαύσουμε το ψάρεμά μας ξεκούραστα, κρατώντας στα χέρια μας μακριά, δυνατά, λεπτά και ελαφριά καλάμια, που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα καλάμια του παρελθόντος. Από την άλλη οι μηχανισμοί που τοποθετούνται πάνω στα καλάμια, έχουν μικρύνει και ελαφρύνει εντυπωσιακά κι αυτοί με την σειρά τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επιδόσεις τους τις δυνατότητές τους και την αξιοπιστία τους. Οι πετονιές τέλος της Shimano που ολοκληρώνουν το ψαρευτικό σύνολο παρουσιάζουν σήμερα ιδιότητες και αντοχές τέτοιες σε πολύ μικρές διαμέτρους που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητες.
Προσέχοντας τα ρεύματα του τόπου ρίχνω την μαλάγρα μου, που αποτελείται από φρέσκια λειωμένη σαρδέλα αναμεμειγμένη με υπολείμματα τυριών και φρυγανιάς για να γίνει σφικτή. Η αρματωσιά μου αποτελείται από παράμαλλο Shimano Ultegra Fluorocarbon 100%, διαμέτρου 0,18mm.

 Είναι σημαντικό να προσέχουμε την διαφορά μεταξύ μάνας και παράμαλλου, η οποία πρέπει να είναι 3 έως 4 νούμερα πιο κάτω, δηλαδή το παράμαλλό μας να είναι πιο λεπτό από την μάνα κατά 3 ή 4 νούμερα, ώστε αν κάτι πάει στραβά αυτό που θα σπάσει να είναι το παράμαλλο. Προτιμάμε γενικά πετονιές fluorocarbon στην περίπτωση που τα νερά είναι διαυγή, προσέχοντας στην κατασκευή του κόμπου, ενώ αν τα νερά είναι θολά μπορούμε να το αποφύγουμε, χρησιμοποιώντας είτε την ίδια πετονιά της μάνας ή κάποια άλλη πιο ψιλή. Στο τέλος του παράμαλλου που το μήκος του είναι 10 εκατοστά περίπου, έχω δέσει ένα αγκίστρι Morigen 443BN Νο 12, μακρύλαιμο, αφού το δόλωμά μου που χρησιμοποιώ στο ψάρεμα του κέφαλου είναι φιλέτο σαρδέλας. Η επιλογή συρόμενου φελλού στο συγκεκριμένο ψάρεμα ήταν αναπόφευκτη αφού το βάθος του νερού ξεπερνούσε το μήκος του καλαμιού.


 Με το κατάλληλο μοίρασμα των μικρών σχιστών βαριδιών το δόλωμά μου κατέβαινε αργά αργά προς τον βυθό παρασυρόμενο από τον κυματισμό. Το μυστικό στο ψάρεμα του κέφαλου είναι η όσο το δυνατόν φυσική παρουσία του δολώματος στο σημείο που συχνάζουν τα ψάρια ώστε να καταφέρουμε να υπερνικήσουμε την αυξημένη καχυποψία του ψαριού που παρά την πείνα του που έχει τον κάνει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην παρουσία ενός δολώματος που κατεβαίνει με αφύσικο τρόπο προς τον βυθό και τείνει να δείχνει ξένο προς το περιβάλλον του. 

Το ψάρεμά μου για καλή μου τύχη εξελίχθηκε σε περισσότερο από τα αναμενόμενα αποδοτικό, έχοντας καταφέρει να βάλω στο ψυγείο μου έξι ευμεγέθης κέφαλους αλλά και να χάσω αρκετούς λόγω των πολύ ψιλών εργαλείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου